overnachten-header
index4
PlayPause
previous arrow
next arrow

De Hooghe Acker ligt in het Nationaal Park Drentsche Aa en het Geopark De Hondsrug.


Nationaal Park

Nationaal Park Drentsche Aa
Beleef het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Een oeroud landschap waar de beek ‘Drentsche Aa’ al sinds mensenheugenis door het landschap slingert. Ze brengt je langs de mooiste plekjes in gebied, waaronder de karakteristieke esdorpen, heidevelden en bosvennen. Laat je verrassen door het afwisselende landschap van dit unieke natuurgebied.

Cultuurhistorische sporen
Wie de Drentsche Aa bezoekt, maakt kennis met het oude Drentse land. Al minstens 5.000 jaar wonen er mensen in het stroomgebied van de Drentsche Aa. Sporen hiervan zijn nog altijd terug te vinden in het landschap. Op het Ballooërveld vind je nog de grote heide van vroeger. Hunebedden, grafheuvels en Celtic fields houden de geschiedenis levend. De oude boerderijen rond de brink van Taarlo, de oude Sint-Magnuskerk van Anloo. Alles ademt de sfeer van het verleden.

Beekdallandschap
De Drentsche Aa is ontstaan tijdens de ijstijd. De beekjes ontstonden bij de afvoer van massa’s smeltwater. Veel beekjes werden vroeger rechtgetrokken, zodat het water sneller weg liep en er minder kans was op wateroverlast. De Drentsche Aa is één van de weinige beekstelsels in ons land dat nauwelijks door de mens is aangetast. Waar andere beken in de loop der tijd zijn rechtgetrokken, meandert de Drentsche Aa over een afstand van 28 kilometer nog steeds door het landschap.

Esdorpen
Verscholen in het groen liggen meer dan twintig esdorpen en gehuchten zoals Zuidlaren, Taarlo, Anloo of Amen. In een decor van authentieke Saksische boerderijen, kerken uit de Middeleeuwen en prachtige dorpsbrinken, waan je je hier weer even in lang vervlogen tijden. Een esdorpenlandschap kan je op meerdere manieren herkennen. Bijvoorbeeld aan de concentratie van historische boerderijen in de dorpen op de overgangen van beekdalen naar hogere gronden. Op de hogere gronden
liggen de essen (akkers). En op de lager gelegen gronden liggen de weilanden.

Unieke flora en fauna
Wil je bijzondere dieren spotten? Dan zit je goed in Nationaal Park Drentsche Aa. Hier leven o.a. de bever, de otter, de ijsvogel en de weidebeekjuffer. Daarnaast vind je er prachtige bloemen en planten zoals de zwartblauwe rapunzel, zonnedauw en verschillende orchideeën.

Geopark de Hondsrug

De Hondsrug UNESCO Geopark
Duizenden jaren al wonen er mensen op de Hondsrug. Een zandrug in het noorden van Nederland, vroeger omgeven door zompig veen en vlakbij de Waddenzee.
Destijds was de Hondsrug de enige streek in de wijde omtrek waar je hoog en droog kon wonen en reizen.

Lange geschiedenis
De Hondsrug heeft een lange geschiedenis die haar weerga niet kent. Een gebied vol spannende verhalen. Hoe het allemaal begon, een paar miljoen jaar geleden in de ijstijden toen ijs, wind en water de Hondsrug zijn vorm gaven. Over het metersdikke veenmoeras dat later tegen zijn hellingen omhoog kroop.

Verhalen over de eerste mensen die naar de Hondsrug kwamen. Hier sloegen Neanderthaler-jagers hun kampen op. We vonden hun vuurstenen werktuigen en de botjes van hun jachtbuit. Het trechterbekervolk bouwde op de Hondsrug de hunebedden om hun doden in te begraven. In het veld vind je nog steeds de sporen van de wagens en karren die in de middeleeuwen de Hondsrug volgden op weg naar Groningen.

Hier bouwden boeren hun dorpen en kerken. We vertellen hun verhalen over het leven te midden van de Drentse heidevelden. Hoe mensen elkaar bang maakten met de wrede reuzen Ellert en Brammert die over het veld heersten. En over de betoverende Witte Wieven die reizigers ’s nachts beheksten.

Die Hondsrug is er nog steeds. Zijn verhalen worden nog steeds verteld. We nodigen je uit naar Drenthe en Groningen te komen om de Hondsrug te ontdekken.

Het gebied
Het Hondsruggebied is een groot gebied. Het loopt van het centrum van de stad Groningen in het noorden, via de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Borger – Odoorn naar het zuiden naar de gemeente Emmen en de gemeente Coevorden. Ook het Bargerveen in het zuidoosten van Drenthe, het gebied ten oosten van de eigenlijke Hondsrug, het Hunzedal en het Nationaal Park Drentsche Aa, dat grenst aan Assen behoren tot De Hondsrug UNESCO Geopark.

Het gebied is goed ontsloten met toegangswegen. Treinstations zijn te vinden in Coevorden, Dalen, Nieuw Amsterdam, Emmen, Assen, Haren en Groningen.

Bovengenoemde gebieden zijn voor menners ontsloten dmv de Hondsrug trail
Honderden kilometers aan ruiterroutes. Door bossen, langs vennetjes, hunebedden en heide. Over zandpaden en weide. Welkom op de Hondsrugtrail, een walhalla voor
liefhebbers van afwisselende, avontuurlijke buitenritten, dwars door de Drentse natuur.

Digitaal ruiter- en menknooppuntennetwerk
De Hondsrugtrail is een digitaal ruiter- en menknooppuntennetwerk. Met deze knooppunten stel je heel gemakkelijk zelf een dagtocht of een meerdaagse trektocht samen.
Kom overnachten met je eigen paard of pony, of huur er één bij een manege. Bekijk alle mogelijkheden en boek je trip!

De Hooghe Acker ligt aan de Hondsrug Trail.
De Hooghe Acker ligt aan de Hondsrugtrail, vanaf het terrein direct op de Hondsrugtrail het Nationaal Park en het Geopark in!
GPS en routes zijn beschikbaar.